Header Ads

Yangın Merdivenlerinin Önemi

 

 Binalarda sürekli olarak yangın çıkma riskine karşı geçmişten günümüze kadar gelen süreçte birçok güvenlik önlemleri alınmasına rağmen aynı zamanda birçok yangın söndürme cihazına karşın yangın esnasında en güvenli ve en hızlı bir şekilde insanların uzaklaşmasını sağlayan yangın merdivenleri hayat kurtarma açısından en etkin yapı olarak gösterilmektedir. Aynı zamanda binalarda yalnızca yangın merdiveni, silahlı çatışma, su baskını veya sel gibi kargaşa durumlarında normal merdiven yerine kullanılması fayda sağlayacak bir yapı olarak görülür. Hayat kurtaran yangın merdivenleri Türkiye’de anaokulu, kreş, küçük çocukların bulunduğu binalar ve yatalak hastaların bulunduğu binalar haricinde her türlü yapıda yangın merdiven yönetmenliğince zorunlu haline getirilmiştir. Aynı zamanda İnsan hayatı için yangın merdiveni bulunmasının zorunlu haline getirilmesi ve sürekli olarak denetlenmesi nedeniyle oldukça ciddi ve önem teşkil etmesi olarak gösterilir. 

  • Yüksek binalar için yangın merdivenleri binanın içinde olması gerekir. 
  • Yüksek binalar için daire biçiminde olan yangın merdivenleri kullanılması gerekir. 
  • Üç kattan yüksek binalar için çift kollu (Z Tipi) biçiminde olan yangın merdivenleri kullanılması gerekir. 
  • Binalara yüksek ateşe dayanıklı yangın merdivenleri bulunması gerekir. 
  • Yangın merdivenlerinin basamaklarında kaymağı önleyebilecek bir malzeme kullanılması gerekir. 
  • Yangın merdivenleri inişleri için baş yüksekliği yani eni 210 cm olması gerekir. 
  • Yangın merdivenlerinin her kat için 17 basamaktan fazla olmaması gerekir. 
  • Yangın merdivenlerinin basamak yüksekliği 17,5 cm’den fazla olmaması gerekir. 
  • Yangın merdivenlerinin basamaklarının genişliği 25 cm olması gerekmektedir.

Çift kollu (Z Tipi) ve dairesel merdiven olarak yangın merdivenleri iki gruba ayrılmaktadır. 


Z Tipi Yangın Merdivenlerinin Özellikleri

    Z Tipi yangın merdivenleri, dışarıda bulunan açık kaçış merdivenleri ile ilgili kurallara uyulması şartıyla iç kaçış merdivenlerin yerine kullanılmaktadır. Z Tipi dış kaçış merdivenlerinin korunumlu yuva içinde olması zorunlu değildir. Aynı zamanda herhangi bölümde dış kaçış merdivenlerinde yanlar yatay ve alttan düşey uzaklık 3 metre içerisinde merdivenin özelliklerinden en az korunumlu pençerei kapı gibi duvar boşluğu olmaması gerekmektedir. Bunula birlikte bina yüksekliği 21,50 metreden fazla olan binalar için bina dışındaki açık merdivenlere izin verilmesi mümkün değildir.

Dairesel Yangın Merdivenlerinin Özellikleri 

  • Dairesel yangın merdivenleri, yanmaz malzemeden yapılması gerekir. Ayrıca en fazla 100 cm genişliğinde olması durumunda kullanıcı yükü 25 kişiyi geçmemesi gerekir. Bir kattan ara kata ya da balkonlardan zorunlu çıkış olarak verilebilmektedir. Ancak bu şartlara uygun olmayan dairesel merdivenlerde zorunlu çıkış olarak kullanılması mümkün değildir. Dairesel merdivenler 9,50 metreden daha yüksek olması uygun değildir. 
  • Dairesel merdiven basamağı kova merkezine gerekli olan mesafe 50 cm uzaklıktaki basış genişliği 250 metreden daha az olması uygun değildir. 
  • Dairesel merdivenlerinin basamak yüksekliği 177 mm’den fazla olması uygun değildir. 
  • Dairesel merdivenlerinin baş kurtarma yüksekliği 2,5o metreden daha az olması uygun değildir.

Bodrum Kat Çıkış Merdivenlerinin Özellikleri 

  • Bir binanın bodrum katına hizmet verilen kaçış merdivenin uyulması gereken tüm şartlara uygun olması gerekmektedir. 
  • Kat merdivenlerinin devam ederek hizmet vermesi durumunda uyulması gereken esaslar şunlardır.
  1. Bodrum kat çıkış merdiveni, bodrum katlarda dâhil olmak üzere dört kattan fazla kata hizmet veriliyorsa konutlar için özel durumlar dışında bodrum katlarda bulunan yangın güvenlik holü düzenlemesi gerekmektedir. 
  2. Herhangi bir olası yangın riskine karşı üst katlardan ayrılan kullanıcılar bodrum katına inmelerini önlemek adına, merdivenin zemin düzeyindeki sahanlığının bodrum merdivenlerden kapı gibi fiziki bir engel ile ayrılması gerekmektedir.

Yangın Anında Kontrol Mekanizması Nasıl Olması Gerekir 

    Küçük bir kıvılcımdan oluşan bir yangın oldukça korkulabilecek en kötü sonuçlara sebep olabileceğini unutulmamalıdır. Aynı zamanda yangın anını yaşamak oldukça berbat bir deneyim yaşamanız kaçınılmazdır. Çünkü yangınlar çok farklı olmakla birlikte etki alanı giderek büyüyen aynı zamanda bu alanın bir anda kül olmasına neden olabilecek kadar çok büyük yangınlara dönüşmesi bilinen bir gerçektir. Bu nedenle bir yangın felaketine uğramamak için gerekli önlemlerin alınması çok önemlidir. Büyük alışveriş merkezlerinde ya da büyük apartmanlarda olası bir yangın anında alevlerin en hızlı bir şekilde kontrol altına alabilmek için yangın söndürme teçhizatlarına bulunması gerekmektedir. Bir yangında ilk müdahale oldukça çok önemli olmakla birlikte itfaiyenin geç gelmesi durumunda çevre halkın yangına bilinçli bir şekilde müdahale etmesi can ve mal kaybını azaltabileceğinin bilinmesi gereken önemli bir unsurdur.

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.